Iată ce declară Wolfgang Ischinger, coordonatorul celei de-a 47-a ediţii a Conferinţei de Securitate din München. Într-un interviu acordat postului naţional de radio "Deutschlandfunk" Ischinger vorbeşte despre criza din Egipt şi nu exclude aderarea Rusiei la Nato.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Şefi de stat şi de guvern, militari, parlamentari, diplomaţi de rang înalt din 50 de ţări sunt reuniţi la München. În capitala Bavariei a început în această după amiază cea de-a 47-a ediţie a Conferinţei de Securitate, avînd ca subiect principal situaţia din Egipt. Atît şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, cît şi şefa guvernului german, Angela Merkel vor trebui să se pronunţe limpede vizavi de situaţia de acolo, a declarat Wolfgang Ischinger, organizatorul şi coordonatorul Conferinţei.
Într-un interviu acordat postului naţional de radio „Deutschlandfunk“, Ischinger şi-a exprimat îndoiala că o eventuală demisie a preşedintelui Mubarak va declanşa în Egipt o primăvară democratică:
„Criza adevărată, de obicei începe, abia după ce un regim perimat se prăbuşeşte sau a fost măturat.“
Pe de altă parte, Ischinger aşteaptă din partea politicienilor europeni ca aceştia să ţină cont de experienţele dobîndite în urma răsturnării regimurilor dictatoriale din estul continentului şi să ajute Egiptul:
„Nici un continent nu a acumulat în ultimele decenii atît de multe experienţe în ceea ce priveşte schimbările după dispariţia unor dictaturi, a trecerii de la represiune la libertate, ca şi statele din Europa.
Asta începe cu est-germanii, cuprinzîndu-i pe unguri şi pe români cît şi pe polonezi. Menirea Europei constă deci tocmai în faptul de a transmite şi altora experienţele din perioda transformărilor.
Europa are datoria să transmită egiptenilor puterea pentru a dezvolta o conştiinţă similară. Europa să demonstreze că