Britanicii sunt îngrijoraţi că datele pasagerilor care circulă în afara UE ar putea ajunge la poliţiile unor state unde corupţia este în continuare o problemă.
Numere de telefon, adrese, numere de card de credit, e-mail şi alte detalii ale cetăţenilor britanici care călătoresc cu avionul vor fi disponibile, la cerere, pentru toate poliţiile din statele membre UE, inclusiv pentru cele din Bulgaria şi România, unde corupţia în rândul oficialilor este foarte mare, notează „The Telegraph".
Sistemul de colectare şi acces la datele pasagerilor care circulă în afara UE, anunţate miercuri de Comisia Europeană (CE) ca o măsură antiterorism, ar putea permite oricărui ofiţer de poliţie acces la date în cazul în care există suspiciunea unei infracţiuni grave, inclusiv fapte care nu sunt incriminate în Marea Britanie. Ipotezele lansate ieri de presa britanică vin în contextul în care ţări precum Franţa şi Germania invocă tot problemele legate de corupţie în rândul autorităţilor din cadrul poliţiei atunci când cer amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Propunere a Comisiei
CE a anunţat ieri propunerea de directivă privind registrul cu numele pasagerilor, o condiţie pentru combaterea terorismului. Operatorii aerieni ar putea fi obligaţi să dea ţărilor UE datele pasagerilor care intră în Europa sau care o părăsesc.
În interiorul UE, dar şi în interiorul instituţiilor de la Bruxelles există însă mari controverse legate de echilibrul dintre nevoia de securitate şi păstrarea intimităţii pasagerilor. CE cere ca operatorii aerieni să transfere datele pasagerilor zborurilor internaţionale către o unitate specializată din statul membru de plecare sau sosire, să respecte un nivel ridicat de protecţie a vieţii private, să facă anonime datele la o lună după data zborului.