Acum doua decenii, cand visam sa scapam de salamul cu soia, nici prin cap nu ne trecea ca vom da peste salamul cu E-uri, o varianta mult mai perversa, fata de care soia e floare la ureche.
Ba chiar, dimpotriva, soia este un produs natural, ecologic, proteinele continute sunt nutritive si de multe ori de preferat fata de cele din carne.
Aliment pentru caini si pisici
In schimb, aditivii ne duc, poate nu la mormant, dar foarte probabil la spital sau la medicul de familie. Medicul ne face analizele si ne da o lista cu ce sa mancam. Salam nu, soia da.
Am citit cu atentie continutul carnaciorilor oltenesti: "Carne de porc, slanina, carne de vita, sorici, apa, proteina vegetala din soia, carne de pasare separata mecanic, organe porc, amidon de cartofi, sare, condimente, arome, stabilizatori (polifosfati), antioxidanti (izoascorbat de sodiu), zahar, conservant (nitrit de sodiu), colorant natural (acid carminic), membrana artificala comestibila".
Carne, slanina, organe. Pare OK. Sorici in salam - asta suna ca dracu'. Soriciul e bun rontait la pomana porcului. Soriciul tocat si pastrat in compozitie nu e deloc agreat de organism. Este indigest.
Carnea dezosata mecanic - in cazul nostru, pasarea - cunoscuta in Europa sub denumirea "Mechanically Deboned Meat" {MDM) este folosita in lumea cilivizata pentru alimente destinate pisicilor si cainilor. In organismul uman, poate perturba echilibrul intre calciu si fosfor, din cauza oaselor macinate pe care le contine.
Ne hranim cu otrava
N-a disparut soia, care ne era atat de antipatica altadata, dar s-au adaugat cartofii, care desi surprind, nu dauneaza. In schimb, cam tot ce urmeaza este daunator:
Izoascorbatul de sodiu este nociv pentru aparatul respirator si, in plus, desi antioxidant, este cancerigen.
Nitritul de