Autorul romanului „Moromeţii“ a fost, potrivit foilor matricole, un elev superficial şi chiulangiu. Media generală la limba română era, în primii ani de şcoală, în jur de nota 7, în condiţiile în care această materie era compusă din scriere, citire, memorare şi intuiţie.
Citiţi şi: EXCLUSIV:Notele scriitorului Marin Preda, dezvăluite în premieră: era un elev de nota 7 la limba română! Documentele inedite, dezvăluite în premieră de "Adevărul de Seară", arată o parte nevăzută a celui mai mare scriitor teleormănean şi unul dintre cei mai străluciţi prozatori români. Astfel, rezultatele din primii ani de şcoală ai lui Marin Preda, deţinute până acum doar de Arhivele Naţionale Teleorman, ne demonstrează că geniul autorului nu s-a evidenţiat prin note.
Elevul Marin Călăraşu, care avea să devină mai târziu marele scriitor Marin Preda, a fost înscris la şcoală în septembrie 1929, de către învăţătorul Ionel Teodorescu, singurul personaj din romanul „Moromeţii" al cărui nume real i l-a păstrat scriitorul. Tatăl, Tudor Călăraşu, trecut în foaia matricolă ca fiind plugar, nu l-a lăsat însă să meargă la şcoală în primul an şi, astfel, Marin Preda apare în analele şcolare abia din 1930.
La prima vedere, notele pe care viitorul scriitor le-a obţinut în clasele I-IV arată că elevul Preda nu avea performanţe şcolare, ba chiar avea probleme de purtare. Nu a excelat la nicio materie, dar nici nu a fost ameninţat de vreo corigenţă. Media generală a primului an de şcoală a fost 7, 15, iar scriitorul a încheiat cel de-al doilea an cu 7,04. Abia din al treilea an de şcoală reuşeşte să sară de media 8,00, după ce depăşeşte perioada în care tatăl său a privit cu reticenţă abilităţile sale de învăţăcel şi-l lasă să se concentreze mai mult la şcoală.
Nu excela la limba română
După notele din foile matricole nu se poate spune nici că elevul şcolii primare din Sili