Ceaiul, consumat zilnic, creşte imunitatea organismului şi scade riscurile de tumori pe creier şi de accident cardiovascular, potrivit studiilor realizate de Simon Gibbons, profesor de chimie la University College din Londra, relatează Mediafax.
Pentru a avea efecte maxime, trebuie consumate zilnic trei căni de ceai. "Trebuie să laşi ceaiul să se infuzeze cel puţin cinci minute pentru a permite apei fierbinţi să extragă compuşii din plante", a spus Gibbons.
Există mai multe tipuri de ceai - negru, verde, alb şi Oolong. Toate conţin antioxidanţi şi au multe beneficii pentru sănătate. Băut în combinaţie cu un strop de lapte, antioxidanţii din ceai ajung mai uşor în organism - dar beneficiile se pierd dacă se adaugă zahăr.
Ceaiul reduce riscul de accident cardiovascular - Un studiu realizat timp de 15 ani în Germania a stabilit că un consum regulat de ceai negru fără lapte reduce riscul de atac de cord. Cercetătorii au stabilit că antioxidanţii din ceaiul negru ajută la reducerea nivelului de colesterol rău, care se depune pe artere şi creşte riscul de infarct şi atac de cord. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii a stabilit, de asemenea, că o cantitate de cinci căni de ceai negru pe zi reduce nivelul colesterolului rău cu 11%. De asemenea, ceaiul conţine antioxidanţi care pot opri creşterea celulelor canceroase.
Ajută digestia - Ceaiul verde (făcut din frunze neprocesate) ajută sistemul digestiv. Stimulează contracţiile intestinale, ajută şi la slăbit şi încetineşte asimilarea grăsimilor rele pentru organism cu 30%. Şi ceaiul de mentă este bun pentru digestie, iar cel de ghimbir este bun împotriva greţurilor şi este recomandat pentru greţurile de dimineaţă.
Îmbunătăţeşte funcţiile creierului - Ceaiul negru îmbunătăţeşte capacităţile de concentrare. Un studiu al Universităţii din Northumbria a relevat că taninul şi cofeina din ce