Tineri buzoieni, absolvenţi de facultăţi, sunt dezorientaţi şi spun că nu îşi găgesc loc de muncă în domeniul studiilor absolvite. Tocmai de aceea, mulţi dintre ai s-au reprofilat şi spun că învaţă meserie la locul de muncă şi că şcoala nu îi pregăteşte pentru a se integra pe piaţa muncii.
Fie că sunt absolvenţi de limba şi literatura română, de istorie, administraţie publică sau geografia turismului, fie că au terminat cu medii de zece ştiu că vor lucra într-un domeniu care nu are nicio legătură cu profesia lor. Cel puţin aşa spun absolvenţii care au terminat o facultate în ultimii cinci ani şi din care doar unii au avut norocul să se angajeze potrivit pregătirii lor.
“Încă de când am terminat liceul am vrut să dau la Facultatea de Litere pentru că era domeniul care îmi plăcea cel mai mult. Am dat admitere, am intrat şi am absolvit fără să mă gândesc vreo secundă că nu îmi voi găsi un loc de muncă”, ne-a declarat Liliana Aprodu, absolventă de facultate.
În speranţa că îşi vor găsi de lucru mai uşor, absolvenţii spun că au nevoie de cursuri de formare sau de pregătire profesională după facultate, două treimi dintre aceştia urmând astfel de cursuri, altele decât master sau doctorat.
“Am terminat o facultate degeaba pentru că sunt tratat tot ca un muncitor necalificat. Am învăţat atâţia ani ca să fiu nevoit să fac acum cursuri de recalificare ca să pot să îmi găsesc un loc de muncă”, ne-a declarat Ionuţ Andrei, absolvent al Facultăţii de Istorie.
Tocmai din acest motiv, angajatorii spun că sunt mai degrabă interesaţi de competenţele pe care le au absolvenţii când vin să se angajeze şi mai puţin de specializarea absolvită sau de prestigiul universităţii.