* ADEVĂRUL
* Vama Siret, maşină de făcut bani
La graniţa dintre România şi Ucraina, contrabanda cu ţigări se făcea cu ajutorul poliţiştilor de frontieră în schimbul unor şpăgi. Investigatori sub acoperire, monitorizări audiovideo şi şase luni de filaj au dus la darea în vileag a corupţiei aproape instituţionalizate de la Vama Siret din judeţul Suceava. La Vama Siret, luarea de mită nu era, conform DNA, sporadică, ci un adevărat proces coordonat şi organizat ierarhic în care fiecare poliţist şi lucrător vamal avea un rol bine determinat, primind "recompense" în funcţie de contribuţia la comiterea faptei. Astfel, 59 de poliţişti de frontieră, patru vameşi şefi de tură şi însuşi şeful Punctului de Trecere Frontieră Siret, comisarul-şef Aurel Anea, au fost prinşi de procurorii anticorupţie în "caracatiţa" şpăgilor de la vamă.
* Bani cu sacoşa
Camerele de supraveghere instalate de SRI în zona Vămii Siret au surprins faptul că poliţiştii de frontieră - care îşi desfăşurau activitatea în tonetele de intrare şi de ieşire din ţară - primeau mită în mod repetat. De altfel, poliţiştii de frontieră numeau aceste tonete "maşini de făcut bani". Imaginile audiovideo îi arată aranjând teancuri de bancnote şi împărţind banii între ei. Au fost situaţii în care nemulţumirea era vădită: "Astăzi, slab... N-o mers bine. Erau perioade când plecam acasă cu sacoşa cu bani. Băgai 20 de bus-uri, aveai 2.000 de dolari". Au existat situaţii în care poliţiştii de frontieră se consultau între ei dacă să ia sau nu şpagă pentru a nu exista vreun risc.
* Şpaga, colectată de şef din oră-n oră
Banii strânşi de lucrătorii de poliţie erau colectaţi din oră-n oră de către şeful de tură sau de către un alt poliţist pentru a nu fi depistată şpaga în cazul unui control. Banii erau "predaţi" fie simulând o strângere de mână, fie pe întuneric. De obicei, şpăgile erau ascunse