Companiile petroliere au majorat în aceste zile preţul motorinei, explicând că evoluţiile de pe pieţele internaţionale nu pot fi ignorate.
În ciuda protestelor publice şi a presiunilor făcute de autorităţi asupra companiilor petroliere, acestea au reluat scumpirile la pompă. Cei doi mari operatori Petrom şi Rompetrol au decis zilele trecute să scumpească motorina cu câte şase, respectiv cinci bani pe litru.
Practic, prin această majorare, preţul motorinei a recuperat ieftinirea aplicată pe 25 februarie, în urma eliminării de către stat a taxei numite "centul pe litru". Atunci, Petrom şi Rompetrol au ieftinit toate sortimentele de carburanţi cu câte 4 bani pe litru. Acum, cel mai ieftin litru de benzină la Petrom costă în medie 4,9 lei, iar de motorină - 4,84 lei.
Motorina s-a scumpit mai mult
Reprezentanţii OMV Petrom ne-au declarat că scumpirea motorinei a avut loc ca urmare a evoluţiei cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, care, de la începutul anului, au crescut cu 11,75% la motorine şi cu 5,51% la benzine. În aceeaşi perioadă, cotaţiile la ţiţei s-au apreciat cu circa 7,71%.
"În contextul economic actual, facem tot posibilul pentru a menţine preţurile noastre printre cele mai mici din Europa şi din România. Însă România face parte din piaţa europeană şi nu putem ignora evoluţiile internaţionale", au adăugat reprezentanţii companiei.
Petrom este cel mai mare operator de pe piaţa locală a carburanţilor, cu o cotă de circa 40%. Aprecierea cotaţiilor a mai fost contrabalansată de aprecierea leului în raport cu dolarul. Astfel, de la începutul acestui an, leu s-a apreciat cu 4,05% în faţa dolarului, a arătat Rompetrol. "Trebuie să ţinem cont că fiecare companie petrolieră are propriul mod de calcul al preţului carburanţilor la pompă, în funcţie de costurile de procesare a ţiţeiului, distribuţ