PF Daniel a prezidat la Cluj Sinodul Mitropolitan, în calitate de locţiitor al ÎPS Bartolomeu, trecut în această săptămână la cele veşnice.
Patriarhul a rămas la Cluj după înmormântarea mitropolitului Bartolomeu Anania şi a doua zi a convocat Sinodul Mitropolitan, format din ierarhii din această zonă. Scopul principal al întrunirii a fost acela de a-i linişti pe ierarhii din Ardeal ce se subordonau lui Anania cu privire la soarta Mitropoliei de la Cluj, înfiinţată la iniţiativa acestuia, ca o reacţie de nemulţumire faţă de alegerea ca mitropolit al Ardealului a ÎPS Laurenţiu Streza.
Cuvintele patriarhului după această şedinţă au fost însă echivoce: "Numai când suntem prea păcătoşi şi pătimaşi ajungem la confruntare. În rest, trebuie cooperare şi comuniune, nu confruntare. Asta e deosebirea şi trebuie să facem o lucrare sfântă, pentru că vom fi judecaţi de Dumnezeu, nu de justiţia din lumea aceasta, şi vom da seamă. Noi, în Biserică, nu suntem stăpâni, ci slujitori, o eparhie nu e proprietate personală a cuiva, ci este a lui Hristos, iar noi suntem slujitori şi dăm seama de modul cum conducem o eparhie şi de modul cum folosim bunurile ei", a declarat PF Daniel la Radio Renaşterea, postul Arhiepiscopiei Clujului.
"Nu se dă ordin de la Bucureşti"
De asemenea, acesta a ţinut să spună că viitorul titular al Arhiepiscopiei Clujului va putea fi desemnat chiar la Cluj, prin organismele locale ale Bisericii, inclusiv cu votul laicilor.
"Urmează 40 de zile de doliu, rugăciune, după care este Parastasul de 40 de zile şi consultările, potrivit statutului. Consultările în vederea alegerii unui nou mitropolit înseamnă consultarea clerului şi credincioşilor, a Sinodului Mitropolitan, apoi vine la Sfântul Sinod propunerea de aici şi, în general, în 90% de cazuri Sinodul de la Bucureşti a confirmat ce s-a dorit pe plan local.