Parteneriatul public-privat va avea o durată de 25 de ani
Consiliul Judeţean Braşov pregăteşte anunţul pentru selectarea unui partener privat cu care să realizeze Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav, o investiţie menită a ridica gradul economic al Braşovului, dar şi a reduce distanţele care leagă judeţul din centrul ţării de restul lumii.
Din 2007, compania Intelcan a încercat să obţină finanţare pentru realizarea acestui aeroport, dar legislaţia greoaie din România şi, mai apoi, apariţia crizei economice mondiale, a făcut ca acest proiect să fie mai tot timpul amânat.
Odată cu apariţia Legii parteneriatului-public privat şi denunţarea de către CJ Braşov a contractului încheiat cu Intelcan, ideea aeroportului începe să prindă viaţă. Faţă de prima variantă a proiectului, apronul aeroportului a fost redus consistent - de la 80.000 de metri pătraţi la numai 12.000 de metri pătraţi. Pe o astfel de suprafaţă ar putea staţiona, în acelaşi timp, două avioane de mari dimensiuni şi două de dimensiuni mai reduse. De asemenea, în loc de două terminale - unul pentru marfă şi un altul pentru pasageri - va fi construit unul singur. „Al doilea va fi construit doar dacă se va impune”, susţin surse din Consiliul Judeţean. Aeroportul ar urma să beneficieze de o parcare cu 250 de locuri.
Chiar şi cu o suprafaţă redusă, aeroportul se va întinde pe 212,5 hectare.
34,367 milioane de pasageri în 25 de ani
Autorităţile braşovene au comandat două studii de fezabilitate pentru realizarea acestui proiect, ele fiind realizate de Mott McDonald şi Dornier. Potrivit studiului realizat de Mott McDonald, în primul an de funcţionare, aeroportul de la Braşov va avea un trafic de pasageri de 300.000 de persoane, urmând ca abia în al 8-lea an de funcţionare să depăşească un milion de pasageri pe an. Traficul de pasageri va continua să crească,