Dan Ilincariu, asistent medical principal al Clinicii de Anestezie-Terapie Intensivă din Spitalul Clinic Judeţean Timişoara, este unul dintre cei cinci coordonatori regionali de transplant din ţară. A acceptat să fie cel care urmăreşte ca organele prelevate de la pacienţi în moarte cerebrală să fie transplantate cu succes, pe vremea când acest gen de intervenţii erau foarte rare.
Carte de vizită
Dan Ilincariu are 40 de ani şi este asistent medical în cadrul Clinicii de Anestezie - Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean din Timişoara. S-a angajat la ATI în 1994, imediat după ce a absolvit Şcoala Sanitară din Timişoara. În 2004 a fost numit unul dintre cei cinci coordonatori regionali de transplant din ţară. Pentru a se perfecţiona, în 2006 - 2007, a urmat un stagiu de pregătire la Barcelona, unde şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Spitalului Universitar de acolo. Ca şi coordonator regional de transplant, Dan Ilincariu urmăreşte investigaţiile care se fac pentru a fi declarată moartea cerebrală, cere acordul familiei pentru prelevarea de organe de la pacientul aflat în moarte cerebrală, se asigură că operaţia decurge fără probleme şi că organele ajung la destinaţie în timp util şi în cele mai bune condiţii. Mai mult, timişoreanul ajută familia cu pregătirile de înmormântare.
Sunteţi asistent medical. Ce v-a făcut să alegeţi această meserie?
Întâmplarea. Am dat examen la Şcoala Postliceală în 1990, imediat după ce am terminat armata, asta fiind în septembrie. Examenele la Facultatea de Medicină au fost în august. În septembrie, am terminat armata, am dat examen aici, am intrat, am terminat şcoala după care m-am angajat aici pe Terapie Intensivă, mi-a plăcut meseria şi asta am făcut în continuare.
Când aţi primit propunerea de a fi coordonator de transplant şi cum s-a întâmplat?
În 2004 au venit la Timişoara doctorul Victor