Uricani este pe lista celor trei unităţi miniere de huilă din Valea Jiului care vor fi închise până în 2018, alături de minele Petrila şi Paroşeni, au declarat sămbătă seară, pentru "Adevărul", reprezentanţii Ministerului Economiei.
Cinci mineri au murit ieri în subteranul minei Uricani după declanşarea unei explozii. Deocamdată nu se cunosc cu exactitate cauzele deflagraţiei.
La începutul acestei săptămâni, delegaţia FMI la Bucureşti şi ministrul Economiei, Ion Ariton, au discutat pe tema restructurării mineritului, în special cea a Companiei Naţionale a Huilei (CNH).
Acesta în condiţiile în care, potrivit noului regulament european al cărbunelui, începând cu 1 ianuarie 2011 sunt acordate subvenţii de stat doar acelor mine care vor intra într-un program de închidere până în 2018.
„Va trebui să prezentăm până la sfârşitul săptămânii un program de restructurare a celor şapte mine de huilă. Patru mine să rămână viabile în continuare, iar trei să intre într-un proces de închidere pentru o perioadă de până în 2018, cu subvenţii de la bugetul de stat. FMI cere ca această perioadă să fie mai scurtă, pentru ca subvenţiile să fie pe o perioadă limitată. Nici noi nu ne dorim să ne întindem cu acest program până în 2018", a spus Ariton.
Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi căutate soluţii alternative pentru minerii care îşi vor pierde locul de muncă. „Nu am discutat de numărul personalului. Acolo este vorba de câteva mii de oameni", a punctat ministrul.
Ce mine se vor închide
Potrivit unor surse participante la discuţii, oficialii ministerului le-au spus celor de la FMI că o documentaţie privind condiţiile tehnice de închidere a celor trei mine va fi realizată până la 15 aprilie.
„Este vorba despre minele Petrila, Uricani şi Paroşeni. O mare parte dintre mineri vor ieşi la pensie până în 2018", ne-au spus sursele menţio