Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) solicită Guvernului să se facă rabat de la executarea silită a sumelor pe care le primeşte de la buget pentru buna funcţionare a istituţiei şi pentru reprezentarea în faţa Curţilor Europene de Justiţie, termenul până la care cere acest răgaz fiind sfârşitul anului 2013.
"Sumele repartizate de la bugetul de stat Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului pentru plata cheltuielilor de personal, a celor aferente funcţionării Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi a celor pentru reprezentarea României în faţa Curţii de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii nu pot fi supuse executării silite", se arată în proiectul de act normativ iniţiat de AVAS.
Guvernul a decis recent ca sumele necesare AVAS să fie asigurate integral de la bugetul de stat, iar numărul membrilor Consiliului de Supraveghere să fie redus de la 9 la 5 persoane.
În toamna anului trecut, AVAS a propus un proiect de ordonanţă de urgenţă, potrivit căreia o parte din bugetul instituţiei, respectiv sumele primite de la Secretariatul General al Guvernului, să nu poată fi executat silit, astfel încât autoritatea să funcţioneze în continuare şi să obţină veniturile necesare plăţii de despăgubiri pentru păgubiţii Fondului Naţional de Investiţii.
Necesitatea adoptării ordonanţei era justificată de "imposibilitatea asigurării de către instituţiile publice debitoare a unor resurse financiare suplimentare necesare satisfacerii creanţelor stabilite prin titluri executorii", precum şi de nevoia asigurării bunei funcţionări a administraţiei publice şi realizării adecvate şi eficiente a atribuţiilor instituţiilor publice.
"Punctual, volumul obligaţiilor de plată aflate în sarcina Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, care, în c