De cateva zile, Egiptul a atras atentia lumii intregi prin desfasurarea unei revolte populare contra regimului presedintelui Hosni Mubarak.
In aceasta perioada, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a adresat mai multe mesaje egiptenilor, relateaza AFP.
Cel mai important si impunator a fost acesta: "Schimbarea politica sa fie profunda, trebuie sa fie pasnica si trebuie sa inceapa acum".
Avertisment
Este adevarat ca, in aceste zile de maxima incordare pentru Orientul Mijlociu, o serie de oameni politici si analisti ai problemelor de politica externa si-au dat cu parerea, mai mult sau mai putin oportuna, despre situatia din Egipt, din mai multe perspective.
Or nu putem sa nu semnalam balansul diplomatiei si administratiei americane si implicatiile sale grave, imediate si de perspectiva, pe care le comenteaza unele mari ziare occidentale. Mesajul amintit mai sus este destul de graitor in acest sens.
Pe de alta parte, principalele ziare din Tel Aviv trag insistent semnale de alarma asupra pericolului de preluare a puterii de catre Fratii Musulmani si, automat, de proclamare a Republicii Islamice Egiptene.
Aceasta ar lipsi Israelul de petrol si gaz, dat fiind ca, urmare a tratatului bilateral din martie 1979, Egiptul ii furnizeaza aceste importante materii prime.
Care sunt schimbarile?
In prezent, Occidentul trece printr-o perioada de confuzie cu privire la viitorul lumii.
In mare parte, aceasta este cauzata de un fel de indoiala asupra identitatii tarilor arabe din Orientul Mijlociu, de domnia corectitudinii politice, de un multiculturalism si de un secularism care - ironia ironiilor! - ne orbeste chiar atunci cand suntem confruntati cu fundamentalisti religiosi care promoveaza cea mai fanatica intrupare a credintei lor - Jihadul.
De unde