La Vama Siret se purtau adevărate negocieri cu traficanţii de ţigări: reprezentanţii autorităţilor le cereau acestora să mărească şpaga şi-i ameninţau că altfel vor trebui să ducă marfa înapoi în Ucraina. Sursa: CODRIN PRISECARU
Dintre cei 59 de inculpaţi de la Siret care au ajuns, ieri, în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti doar patru sunt vameşi, iar restul sunt poliţişti de frontieră. Asta deşi şpaga ce revenea vameşilor era de trei ori mai mare decât cea primită de poliţişti, după cum reiese din Referatul DNA prin care se solicită arestarea preventivă a inculpaţilor.
Surse judiciare explică faptul că balanţa înclină covârşitor "în favoarea" poliţiştilor, deoarece şefii Administraţiei Naţionale a Vămilor nu au avut "suficientă deschidere" faţă de anchetatori, în vreme ce conducerea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a fost de acord cu delegarea unui ofiţer sub acoperire în funcţia de şef al Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret.
Vameşul lua şpagă 150 de lei, poliţistul - 50 de lei
"Pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei", se menţionează în Referatul DNA, care mai reţine: "Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei, până la 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane".
Deşi luau mită cot la cot, poliţiştii de frontieră erau invidioşi pe vameşi, reiese din înregistrările anchetatorilor: "(...) să fii vameş îi ideal (...). Tu îţi dai seama, să faci un an numai intrare? Ca vameş? Pai, după aia poţi să-ţi dai demisia, mă!".
Reţeaua era construită în jurul comisarului Aurel Anea, care a fost şef al PTF Siret până în luna decembrie, când locul său a fost luat de ofiţerul sub acoperire Mă