Clujeanul Călin Vodă, care va explora alături de alţi cinci români şi cinci francezi una din ultimele zone virgine din lume, în Laosul Central, şi-a strecurat în rucsac şi o sticlă de palincă, pe lângă echipamentul de ultimă generaţie.
Expediţia a început vineri, 4 februarie şi se va încheia în 22 februarie. Fiecare membru al echipei se deplasează pe cont propriu până la Bangkok, în Thailanda, unde românii şi francezii se întâlnesc pentru a pleca împreună spre destinaţia finală, Laos. Echipa de speologi, scufundători, fotografi, topografi, geologi şi căţărători va ajunge în tabăra expediţiei din Asia de Sud-Est cu avionul, autobuzul,, barca, un camion, şi apoi pe jos.
„Transportul e destul de lung. Zburăm cu două avioane până la Bangkok, în jur de 20 de ore, timpul de tranzit, în funcţie de varianta aleasă de fiecare, apoi avem un autobuz care traversează Thailanda de la sud la nord-est, timp de aproximativ 12 ore, apoi vom traversa cu barca Mekongul şi după aceea încă un drum cu camionul, pe drumuri asfaltate sau neasfaltate, încă 5-6-7 până la nouă ore. Practic, după trei zile vom ajunge în zona de tabără, în zona în care o să începem explorările”, a declarat înainte de plecare Tudor Marin, coordonatorul expediţiei. Cu alte cuvinte, expediţia va începe propriu-zis abia de mâine.
Tehnică şi cadouri
Singurul clujean care face parte din această expediţie, Călin Vodă, a explicat pentru „Adevărul” ce conţine un rucsac de explorator. „Nu poate lipsi costumul de neopren, pentru scufundări în ape calde, două detentoare pentru tubul de oxigen folosit la scufundări, casca de protecţie cu lumină frontală, încărcătoare solare pentru acumulatori, telefoane, pentru că acolo nu este electricitate, două lanterne subacvatice, echipamente de cartare (busolă, clinometru, lasermetru). Nu am uitat nici cadourile pentru localnicii din Laos la care campăm: albume d