Pretentiile financiare pentru vatamarile corporale din accidente auto cresc de la an la an, in instanta nu este o practica unitara in acordarea despagubirilor, iar firmele de asigurari sunt obligate sa-si faca rezerve de daune la nivelul sumelor cerute in tribunale, limita unei despagubiri fiind in acest an de 3,5 milioane euro. Acestea sunt motivele, spun asiguratorii, pentru care ar fi necesar un nomenclator al sumelor ce s-ar putea plati in instanta pentru solicitarile de vatamari corporale. Primii pasi s-au facut la nivel statistic: in 2009 s-au solicitat 111 milioane de lei pentru astfel de cazuri si in final s-au platit circa 35 de milioane de lei.
"Este in interesul nostru ca si companii de asigurari. In primul rand pentru ca in instanta practica nu este unitara. In al doilea rand pentru ca norma RCA privind rezerva de dauna ne obliga ca daca un caz ajunge in instanta sa constituim rezerva la nivelul pretentiilor cerute in instanta. Practica dovedeste ca pretentiile pentru vatamarile corporale cresc de la an la an. Avem nevoie de un nomenclator al daunelor", a declarat sambata Daniela Grigore, responsabil segmentul asigurari auto in cadrul UNSAR la un seminar pe teme de asigurari.
Caz in care se solicita 2,5 milioane de euro pentru vatamare corporala in 2010. In final s-ar putea plati sub 10%
Aceasta a dat ca exemplu un accident produs in 2010, la care suma despagubirii cerute a fost cea maxima pentru anul trecut.
"O companie de asigurari locala s-a confruntat in luna octombrie 2010 cu un astfel de accident in care s-a mers imediat in instanta si pretentia formulata a fost de 2,5 milioane euro adica limita maxima a despagubirii pentru vatamare corporala la nivelul anului 2010. Pe trecerea de pietoni, o doamna a fost omorata, in urma accidentului, iar pretentiile sunt formulate de sot si de copil. In acest caz asiguratorul