La 25 de ani de la dispariţia lor, Dumitru Dragomir şi MirceaSandu au pus pe tapet revenirea în actualitate a cuplajelor,celebrele meciuri de campionat dintre echipele bucureştene.Problema s-a ridicat odată cu finalizarea noului stadion Naţionalsau "National Arena", care va fi inaugurat în vară.
Cum ar fi ca în aceeaşi zi, pe acelaşi stadion, un spectator să lepoată vedea jucând pe Steaua, Dinamo şi Rapid? Pentru mulţi,majoritatea copii sau adolescenţi, pare greu de conceput, dar acestlucru se întâmpla frecvent în vremurile comunismului. Totul s-aoprit abrupt însă în 1985, din cauze nelegate în vreun fel de lumeafotbalului.
109momente memorabile
Cuplajele, celebrele meciuri duble dintre echipele din Bucureşti,îşi încep istoria în 1956, pe 8 aprilie. Interesant este că modelulfusese patentat cu 20 de ani înainte, pe stadionul "Venus", daratunci participau şi echipe din provincie. Ei bine, timp de aproape30 de ani, Steaua, Dinamo, Rapid, Progresul, Sportul şi Viitorul auîncântat timp de 180 de minute, în 109 ocazii, un "23 August"permanent înţesat de oameni. Ultimul episod, al 109-lea, pe 15 mai1985.
Cu Rapida început
Primele meciuri ale celui dintâi cuplaj interbucureştean au fostCCA - Locomotiva (n.r. - actualul Rapid) 1-1 şi Progresul - Dinamo1-3. Primul marcator a fost oferit de giuleşteni, Vasile Copil, lafel cum peste ani tot Rapidul avea să-l ofere şi pe ultimul dintreaceştia, Ion Goanţă. Celebrul fotbalist al vişiniilor a marcatultimul gol într-un meci cu Sportul, 2-2, punând punct istorieicuplajelor din România.
Da, dom'le, cuplajele ar fi o chestie senzaţională pentru fotbalulromânesc. Şi aşa ducem lipsă de stadioanecompetitive
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF
109 cuplaje s-au disputatîn cei 29 de ani, Steaua şi Dinamo fiind prezente în 105 dintreacestea. Rapid, 94 de preze