Uniunea Social Liberală (USL), constituită sâmbătă de liderii partidelor din opoziţie - PSD, PNL şi PC, este percepută de democrat-liberali şi de membrii coaliţiei de guvernare ca o oportunitate de delimitare clară a dreptei şi a stângii în politica românească şi în viziunea electoratului în perspectiva următoarelor alegeri din 2012.
Potrivit Agerpres, în timp ce la Bucureşti formaţiunile parlamentare din opoziţie anunţau constituirea unei alianţe politice şi adoptarea unei agende ambiţioase până în anul 2019, premierul Emil Boc declara la Alba Iulia că partea grea a efortului politic a trecut şi că PDL a reuşit să salveze ţara de la colaps economic şi financiar, urmând ca de acum înainte România să recupereze decalajele faţă de celelalte state europene.
Preşedintele PDL a calificat alianţa PSD-PNL drept o alianţă socialist populistă şi a specificat că este de acord cu un singur obiectiv al acesteia, respectiv că va rămâne în opoziţie până în 2019.
În opinia lui Emil Boc, noua alianţă PSD-PNL şi liderii ei Victor Ponta şi Crin Antonescu apără şi consolidează statul creat de fostul preşedinte social-democrat Ion Iliescu, "un stat care nu a încurajat munca şi a încurajat lenea", un stat "care l-a obligat pe român să stea cu mâna întinsă". Nu în ultimul rând, şeful Guvernului a reamintit că cei csare acum sunt în opoziţie au stat la baza colapsului economic pe care l-au lăsat, după ce au guvernat, la sfârşitul anului 2008, când exista riscul ca România să intre în faliment.
Liderii celorlalte formaţiuni din arcul guvernamental s-au declarat sceptici că noua Uniune Social Liberală va funcţiona coerent, din cauza diferenţelor de ideologie dintre social-democraţi şi liberali. Preşedintele UDMR, Marko Bela, susţine că este nevoie de o polarizare a forţelor politice, însă a precizat că nu ştie dacă alianţa PSD-PNL-PC va duce la o coagulare a opoziţiei