Conectarea tuturor pieţelor europene de gaze şi electricitate în 2014 se află pe lista priorităţilor energetice ale Uniunii Europene. Spaţiul comunitar are nevoie de investiţii de 1.000 de miliarde de euro până în 2020 pentru reducerea facturilor şi a dependenţei de importurile de resurse energetice.
Şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană, reuniţi la Bruxelles la finele săptămânii trecute, au adoptat un plan de acţiune pentru a asigura populaţiei gaze naturale şi energie electrică la preţuri accesibile. Chiar dacă deciziile sunt mai mult de domeniul teoriei, cifrele vehiculate ca necesar de investiţii sunt ameţitoare şi trag un semnal real de alarmă că statele trebuie să ia măsuri de urgenţă în aceste direcţii.
Citiţi şi: UE ne obligă să scumpim gazele
Cum va creşte aerul curat factura la electricitate În primul rând, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, le-a asigurat liderilor europeni prezenţi la reuniune un mandat puternic de a negocia tratate energetice transparente cu Rusia şi Turcia, precum şi cu ţările din centrul Asiei şi nordul Africii, aceasta pentru a impulsiona proiecte uriaşe precum gazoductul Nabucco şi parcul solar din nordul continentului african.
Franţa şi-a impus tehnologia nucleară
Înainte de summit, Franţa, care se bazează în proporţie de 80% pe energia nucleară, a cerut liderilor europeni să mărească cercul tehnologiilor incluse la capitolul „emisii reduse de carbon", astfel încât, pe lângă energia regenerabilă, să fie inclusă şi cea nucleară. „Acest lucru ar deschide uşa dezvoltării sectorului nuclear, din care ar avea de beneficiat companiile franceze din domeniu, precum Areva", subliniază Reuters. Iar francezii au câştigat şi de această dată, deşi ecologiştii s-au temut ca ţinta de regenerabile să nu fie înlocuită cu cea legată de emisiile de carbon. „Statele membre vor promova inve