Deşi nu au reuşit să forţeze plecarea imediată a preşedintelui Hosni Mubarak, opozanţii au primit asigurări de la vicepreşedinte că va schimba Constituţia. Vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, a discutat ieri cu opoziţia, inclusiv cu Fraţii Musulmani, o grupare interzisă oficial.
Schimbarea Constituţiei, respingerea interferenţelor internaţionale şi o tranziţie paşnică de la regimul condus de Hosni Mubarak către un regim democratic: acestea au fost principalele concluzii ale negocierilor dintre opoziţie şi putere. Participanţii au convenit că un comitet, format din judecători şi personalităţi politice, va analiza şi propune amendamente constituţionale şi legislative până în prima săptămână a lunii martie, a anunţat Magdi Radi, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Citiţi şi: Egipt: Frăţia Musulmană vrea anularea acordului de pace cu Israelul. ElBaradei, un necunoscut a cărui imagine a fost fabricată de CNN De partea cealaltă, reprezentanţii opoziţiei nu s-au declarat prea încântaţi de rezultatele întâlnirii, principala lor solicitare - plecarea imediată a lui Mubarak - fiind respinsă. Ei au precizat că întrevederea a fost „pozitivă", dar nu a existat nicio propunere concretă în vederea îndeplinirii cerinţelor lor privind o schimbare politică radicală. Abdel Monem Aboul Fotouh, participant din partea Fraţilor Musulmani, a declarat că „tinerii vor rămâne pe străzi şi discuţiile vor continua până când preşedintele Hosni Mubarak va modifica articolele 76 şi 77 din Constituţie (primul se referă la alegerile prezidenţiale şi la faptul că partidul aflat la conducere desemnează preşedintele, iar al doilea, la numărul nelimitat de mandate pentru şeful statului), va dizolva Parlamentul, va elibera toţi deţinuţii politici şi va pune capăt stării de urgenţă".
Duminica Martirilor
Vicepreşedintele Omar Suleiman a respins categoric apelul opoziţiei de a-ş