Politicile de austeritate ale liderului de la Berlin, Angela Merkel, susţinute de Comisia Europeană, vor întări dependenţa de moneda unică a ţărilor din zona euro. Merkel are totuşi de înfruntat propriul popor, care s-a săturat de măsuri restrictive şi a devenit nostalgic după vechea marcă germană.
Cancelarul Angela Merkel transformă criza datoriilor suverane, care a pus stăpânire pe Europa, într-o oportunitate de a modela zona euro după chipul şi asemănarea Germaniei, scrie Bloomberg într-o amplă analiză a măsurilor la care s-a angajat administraţia de la Berlin. Inclusiv la summit-ul şefilor de state şi de guverne din Uniunea Europeană, care a avut loc la finele săptămânii trecute, Merkel a propovăduit continuarea măsurilor de austeritate, care să aducă echilibru şi încredere în moneda euro. Citiţi şi: Germania vrea să angajeze tineri europeni din ţări aflate în criză Germania a repornit. Vine rândul Uniunii Europene?
„În cei 25 de ani ai mei ca economist, nu îmi amintesc ca vreo economie avansată să fi luat astfel de reforme într-o perioadă atât de scurtă", spune Erik Nielsen, economist la biroul din Londra al Goldman Sachs. Iar guvernele ţărilor din jur deja îmbrăţişează reţeta germană: au tăiat salariile bugetarilor, au îngheţat pensiile şi au mărit vârsta de pensionare.
Germania, model de creştere
Totuşi, analiştii cred că Germania este îndreptăţită să ceară astfel de măsuri, atâta vreme cât este principalul contributor la fondul de urgenţă dedicat salvării euro. Mai mult, ei arată că Germania a avut anul trecut un ritm de creştere de 3,6%, susţinut de exporturi. Rata şomajului a scăzut la 7,4% în ianuarie 2011, cea mai redusă din ultimii 18 ani, iar încrederea investitorilor a atins un nivel-record.
La fel ca şi Franţa, Comisia Europeană o susţine puternic pe Merkel. „Statele europene ar trebui să adopte reformele structur