Ce legatura exista intre dictatorii din cele mai diverse colturi ale lumii si felul in care s-au prabusit? Ce ii leaga pe romanii din '89 cu tunisienii si egiptenii de la inceputul lui 2011? Ce greseli fatale au facut toti acesti despoti - si sunt sanse mari sa mai faca si altii?
Sursele de nemultumire in statele conduse cu mana de fier de pe intreg cuprinsul lumii, nu doar in Arabia Saudita, sunt atat de multe, incat ar putea fi puse pe seama oricarei revolte. Saracia si somajul? Sunt atat de raspandite incat ar putea explica orice rebeliune, in orice moment, in orice tara, scrie Slate.
Dictatura si represiunea? Din nou, acestea sunt pretexte comune, ca sa nu mai spunem ca sunt destule state conduse de despoti care au fost scutite pana acum de revolte si revolutii - Siria si Arabia Saudita, spre exemplu, desi exista semne ca si pana aici pot izbucni oricand manifestatii, sub presiunea evenimentelor din Egipt si Tunisia.
Una dintre explicatiile "scanteii revolutionare" poate fi rezumata in sintagma "factorul rusinii", sustine sursa citata. Este un fapt imuabil ca, oricat de multe exemple de despoti nevoiti sa fuga cu elicopterul ar vedea, dictatorii tot nu reusesc sa inteleaga si sa invete aceasta lectie: un popor este mai tentat sa se revolte impotriva conducatorilor sai daca este in mod constrant tratat cu nerusinare si este lipsit de demnitatea sa.
De altfel, este de-a dreptul reconfortant ca dictatorii nu reusesc sa inteleaga acest element al ecuatiei: regimul lor chiar depinde de felul in care isi trateaza poporul, psihologic vorbind.
Fiecare dintre acesti despoti repeta aceleasi greseli la nesfarsit. Si totusi reteta mentinerii la putere este simpla: Nu lasa familia liderului suprem sa faca sedinte costisitoare de shopping; nu rasfata in public vreo progenitura, ca si cum poporul abia il asteapta, si p