* Mihai Tănăsescu: "Noul acord se va axa pe aspecte structurale, pe probleme privind companiile de stat care înregistrează pierderi, pe situaţia de pe piaţa muncii şi pe consolidarea fiscală şi stabilitatea financiară"
Viitorul acord pe care România îl negociază acum cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va avea un rol preventiv, de garantare a unei finanţări în situaţii excepţionale, dar va servi şi la consolidarea economiei în 2011 şi 2012, a declarat vineri premierul Emil Boc, după întâlnirea cu reprezentanţii mediului de afaceri, la sediul Ministerului Finanţelor Publice. "Acordul va permite României ca în situaţii excepţionale, dacă situaţia pieţelor internaţionale sau evoluţia economiei europene şi mondiale va pune probleme, să aibă garanţia unei finanţări, servind în acelaşi timp şi la consolidarea economiei în 2011 şi 2012", a spus Emil Boc, citat de Agerepres.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a precizat, vineri, la încheierea discuţiilor dintre misiunea FMI şi conducerea Băncii Naţionale a României că noul acord se va axa pe aspecte structurale, pe probleme privind companiile de stat care înregistrează pierderi, pe situaţia de pe piaţa muncii şi pe consolidarea fiscală şi stabilitatea financiară.
Reprezentantul României la FMI este de părere că, în 2011, economia României va înregistra o creştere de 1,5% "şi poate chiar mai mult". Surse apropiate negocierilor au declarat anterior că viitorul acord ar putea cel mai probabil să aibă să se întindă pe un termen de doi ani şi să se refere la o sumă de circa 3,6 miliarde de euro.
Emil Boc a subliniat că, în 2011, cota unică va fi motorul creşterii economice în România: "Acest guvern este, rămâne şi va fi singurul apărător al cotei unice. Aşa cum se conturează scena politică românească, singurul guvern şi singurul partid, alături de cele care compun astăzi coaliţia, sunt