Ţinută sub tăcere de regimul comunist, tragedia de la mina Uricani din 2 noiembrie 1972, a făcut 46 de victime. În ziarul „Scânteia” de a doua zi, a apărut un articol în care se preciza că doar 14 dintre minerii care şi-au pierdut viaţa erau membri de partid
Explozia din subteranul minei Uricani, produsă în urmă cu aproape 39 de ani, a fost provocată de oprirea instalaţiilor de ventilare din abataj. În urma evenimentului, 46 de persoane au decedat şi 13 au fost răniţi, dintre cei 55 de ortaci aflaţi la momentul respectiv în mină.
Tragedia, foarte puţin mediatizată de publicaţiile din acea vreme, i-a înspăimântat pe minerii din zonă, care nu au mai vrut să intre în subteran.
Familiile ortacilor decedaţi în urma exploziei au fost despăgubite de statul român cu suma totală de 220.000 de lei, echivalentul din prezent al sumei de 5.000 de euro.
SUBTERANELE MORŢII: Tragediile care au îndoliat Valea Jiului
Tragedia din mina de la Uricani a lăsat 55 de copii orfani. În prezent, aproximativ 800 de ortaci mai lucrează în mina de la Uricani. Şi acum ca şi atunci minerii se tem să vorbească deschis despre insecuritatea galeriilor de mină. Şi asta de teamă că-şi vor pierde serviciul. Paradoxal, minele din Valea Jiului le asigură traiul de zi cu zi celor care coboară sub pâmânt dar, din când în când, aceeaşi mină, îşi ia tributul de vieţi.