Femeia care le-a primit la Bucureşti pe regina Sofia a Spaniei şi pe Raisa Gorbaciova spune povestea transformării unei „ctitorii” a lui Ceauşescu într-o casă a duşmanilor regimului. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
1 /.
Numele Theei Luca apare pe o carte de bucate din 1980. Dar şi în istoria Muzeului Colecţiilor de Artă, o "ctitorie" a lui Ceauşescu cu o poveste curioasă. Dacă nu ar fi un nume atât de rar, ai zice că vorbim de două persoane. Astăzi, în biblioteca Theei Luca, tratatele de istoria artei stau laolaltă cu cărţile de bucate.
Povestea cărţii de gătit e una interesantă. "Când m-am măritat, ştiam să fac numai ochiuri şi cartofi prăjiţi. Dar s-a întâmplat ca mătuşa mea să îşi piardă soţul. Şi s-a refugiat în muncă. Am încercat să o ajut", spune Thea Luca. Aşa că a luat o întreagă bibliotecă de cărţi de bucate de la o rudă şi a adus-o în casa mătuşii. S-au apucat de experimentat. Aşa a ieşit o carte de bucate, semnată de Thea Luca şi Liliana Podoleanu, în 1980. "În acele vremuri, a găti folosindu-te de ce găseai era o artă", spune Thea Luca, făcând trecerea spre un capitol mult mai important din viaţa sa.
"Ctitoria" lui Ceauşescu, loc de protocol zero
Muzeul Colecţiilor s-a deschis în 1978, la cererea lui Ceauşescu. "După câţiva ani, muzeul a fost declarat loc de protocol zero. Asta însemna că toate persoanele aflate în vizită oficială erau invitate să vină aici", povesteşte Thea Luca. În 1982, conducea o instituţie cu un important patrimoniu, promovată de regim tocmai pentru că Nicolae Ceauşescu o deschisese.
Palatul Romanit, gazda muzeului, a fost ridicat în primele decenii ale secolului XIX. Dar, în comunism, în afara unei reparaţii în fugă după cutremur, nimeni nu s-a învrednicit să renoveze clădirea în care aveau să păşească, printre alte personalităţi, regina Sofia a Spaniei şi Raisa Gorbaciova, prima doamnă a URSS. P