PROIECT Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta va porni un atelier de împletit papură în comuna tulceană Mahmudia, pentru a oferi o alternativă localnicilor care se ocupă, în cea mai mare parte, cu pescuitul Sursa: Asociaţia Salvaţi Dunărea şi DeltaSursa: Asociaţia Salvaţi Dunărea şi DeltaSursa: Asociaţia Salvaţi Dunărea şi DeltaSursa: Asociaţia Salvaţi Dunărea şi DeltaSursa: Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta
1 /.
Anul trecut, Mariana Pohilcă, o femeie de 36 de ani din comuna tulceană Mahmudia, mamă a cinci copii, a fost angajată la atelierul de împletit papura, o iniţiativă a Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD).
Proiectul pilot a funcţionat până în septembrie, timp în care femeia a primit un salariu lunar fix de 500, apoi 400 de lei, de la Consiliul Local pentru a împleti coşuri, cutii şi pălării din papură. În septembrie, fondurile locale s-au terminat, iar acum Mariana lucrează doar la comandă. Ea speră totuşi că proiectul care i-a dat şansa să înveţe o meserie şi să câştige bani va fi reluat. Asta promite şi SDD, avansând ca termen toamna acestui an, când, potrivit directorului executiv, Dan Bărbulescu, va fi dezvoltată o întreprindere socială la Mahmudia.
„Acum lucrăm acasă dacă găsim comenzi. Chiar nu ştiu cum o să funcţionăm de-acum înainte, pentru că dacă nu se alocă fonduri să dezvoltăm atelierul, ţinând cont de faptul că nu este absolut nimic de muncă în toată Mahmudia, chiar se va pierde această meserie”, spune Mariana, care, săptămâna trecută, a făcut o demonstraţie a meşteşugului în Parlamentul European, la deschiderea expoziţiei „Delta Dunării, paradisul în pericol”, o iniţiativă a europarlementarului Daciana Sârbu, împreună cu SDD şi organizaţia WWF.
„Îmi place că e ceva făcut de mâna mea”
Atelierul a funcţionat în sediul fostului CAP din comună, un spaţiu generos, unde este depozitată şi papura folosită la împletit. „P