La conducerea băncilor din România s-au perindat în ultimii 20 de ani o mulţime de români şi străini, dar Radu Gheţea şi Dan Pascariu au rămas mereu la vârf. Ajunşi acum la 60 de ani, Pascariu şi Gheţea sunt, practic, ultimii mohicani ai unei generaţii de bancheri formate în urmă cu 40 de ani.
Au trăit bankingul la cel mai înalt nivel, fiind implicaţi în momente-cheie ale istoriei financiare a ţării, precum reeşalonarea datoriilor externe în momentul în care România a fost declarată în incapacitate de plată, renegocierea datoriei Irakului faţă de România sau administrarea conturilor create de Nicolae Ceauşescu în anii '80 pentru plata datoriilor, care puteau fi accesate doar prin dispoziţie prezidenţială. Să predea leadership, prin prisma experienţei personale şi a oamenilor care le-au influenţat viaţa şi cariera, şi să fie mentori pentru tinerii din Unicredit sau din universităţi - sunt cele două lucruri de care doreşte să se ocupe actualul preşedinte al UniCredit Ţiriac Bank. „Anul trecut, când am împlinit 60 de ani, mi-a devenit foarte clar ce vreau să fac în continuare", răspunde din capul locului Dan Pascariu.
Călătorii
Una dintre cele mai mari pasiuni ale sale - călătoriile. Bancherul şi-a propus să viziteze 100 de ţări din toată lumea şi a ajuns, după cum estimează chiar el, la 80 şi ceva. Două sau trei ţări noi sunt bifate în fiecare an, cea mai recentă fiind India, de unde abia s-a întors.
Pascariu este unul dintre puţinii manageri de top din România care şi-au permis şi au avut curajul în ultimii ani, în plin boom economic, să se retragă. Doar parţial e adevărat, căci de la jumătatea anului 2007, odată cu finalizarea uneia dintre cele mai complicate integrări din sistemul bancar românesc, care a vizat Banca Ţiriac, HVB România şi UniCredit România, Pascariu a renunţat la conducerea executivă a noii entităţi bancare (UniCredit Ţiriac