Szoby Cseh povesteşte totul despre Securitate, femeile din viaţa sa şi cacadoriile sale Cascadă. Szobi Cseh se menţine în formă, chiar şi la 'a doua tinereţe” Poziţie. CNSAS l-a transformat pe Szobi Cseh într-o ţintă, acuzându-l de colaborare cu SecuritateaRep.: După o viaţă dedicată filmului, aţi ajuns personaj principal al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Ce s-a întâmplat, de fapt?
Szobi Cseh: Eu toată viaţa mea am fost un justiţiar. În copilărie am ajuns la şcoala de corecţie pentru că dresam câini şi le dădeam să miroasă haine de miliţieni, ca să îi atace. Îi uram. Nu am fost membru UTC sau de partid, nu am făcut armata pentru că nu am vrut să fiu soldatul lui Ceauşescu. La studiouri am vrut să opresc corupţia şi m-am dus la ofiţerul lor, crezând, în naivitatea mea, că el mă ajută. Erau probleme cu cascadorii, care nu îşi luau banii pentru că directorii îi foloseau pe cei de mâna a treia, pe aşa-zişii "sutaşi". "Sutaşii" o duceau bine, iar băieţii mei, echipa mea unică în Europa, făceau foamea. Dar nu am turnat colegi. Am văzut dosarul şi scrie acolo că "subiectul nu oferă nicio informaţie concludentă". O să se dovedească până la urmă că nu am făcut nimic rău. Da, am turnat. 150 de filme şi doi copii!
Într-adevăr... Nu vreau să mai vorbesc despre asta. În loc să ne avem bine, ca popor, să fim uniţi, noi ne facem rău.
Rep.: Pe vremea lui Ceauşescu se făceau filme pe bandă şi aţi jucat în multe dintre ele. Sunteţi bogat?
Demonstraţie. În sala unde îi antrenează pe “gladiatori”Szobi Cseh: Sunt singurul din lume care a făcut o sută de cascade gratis. Nu m-au interesat niciodată banii. Nu am vile, nu am conturi. Am 55 de ani de muncă şi o pensie din care mi-au tăiat acum, era de 1.700 de lei. Mai am un venit de 800 de lei de la Casa de Creaţie. Nu se plăteau filmele aşa de bine cum se crede. Se luau 35