Titanicul este cea mai cunoscuta tragedie maritima. Celebrul vapor de lux, scufundat in 1912 care a provocat moartea a 1.517 oameni, a fost subiect de film si romane, insa nu este nici pe departe cea mai mare catastrofa maritima din istorie.
La 30 ianuarie 1945, aproape 9.500 de persoane au murit dupa ce nava germana Wilhelm Gustloff a fost torpilata, in Marea Baltica, de un submarin rus, la comanda caruia se afla capitanul Alexandru Marinescu.
Fiu al lui Ion Marinescu, un constantean care a fugit in Ucraina dupa ce a batut un ofiter, si-a schimbat numele in Alexander Marinesko, si asa a intrat in istorie ca fiind omul care a provocat cel mai mare dezastru maritim din istorie.
Povestea Wilhelm Gustloff
Povestea catastrofei este relatata chiar de supravietuitori, pe site-ul Wilhelm Gustloff. In ianuarie 1945, in ultimele luni ale celui de-al Doilea Razboi Mondiale, dupa ce rusii au ajuns in estul golfului Danzig, 35.000 de refugiati si de soldati straini erau, claie peste gramada, in postul Gotenhafen (actualul oras polonez Gdynia). Ei asteptau sa fie evacuati din calea rusilor, iar navele germane au declansat operatiunea "Hannibal" pentru a-i ajuta.
Vasul Wilhelm Gustloff parasea in dupa-amiaza zilei de 30 ianuarie 1945 portul Gotenhafen (Gdynia), cu destinatia Kiel, Germania. Desi avea o capacitate de numai 2.000 de locuri, la bordul fostei nave de lux au urcat in jur de 1.500 de militari si 9.000 de civili. La ora 20.25, submarinul sovietic S-13, comandat de Alexandru Marinescu, a ridicat periscopul.
In dreptul orasului Leba, Marinescu a vazut lumina navei si a dat semnalul de atac. La 21.16, a lansat patru torpile. Istoricii sustin ca fiecare avea inscrisa pe ea o dedicatie: prima - "Pentru Patrie", a doua - "Pentru Stalin", a treia - "Pentru poporul sovietic", iar a patra - "Pentru Leningrad".