Un grup infracţional organizat special în furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, care acţiona pe teritoriul Uniunii Europene, a fost destructurat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Ciminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în colaborare cu Eurojust şi cu autorităţile judiciare din Belgia şi Franţa. 16 persoane, dintre care şase în stare de arest, au fost trimise în judecată de Structura Centrală a DIICOT, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Cluj.
Inculpaţii care acţionau pe raza oraşului Borşa, judeţul Maramureş, numai în perioada ianuarie – iulie 2009 au creat un prejudiciu de două milioane de euro prin furtul a 30 de utilaje de construcţii de mare forţă (macarale, excavatoare, buldozere) din ţări aflate în spaţiul comunicat, precum Italia, Franţa, Belgia, Cehia, Marea Britanie şi Olanda. Utilajele sustrase erau transportate pe timp de noapte, cu trailere speciale, în România, membrii grupării profitând de faptul că transporturile efectuate între ţările membre ale Uniunii Europene nu mai sunt supuse controlului vamal. Cei 16 inculpaţi deţineau în cadrul grupului roluri bine stabilite, în sensul că unii se ocupau cu furtul utilajelor din străinătate, alţii de transportul în România iar o altă parte a grupării se ocupa de depozitarea şi comercializarea utilajelor, precizează anchetatorii DIICOT.
„Este important de precizat faptul că, după punerea lor în libertate în România, inculpaţii Danci Laurian Dumitru, Şteţco Vasile, Pap Zoltan şi Şteţco Toader au continuat activitatea infracţională, fiind arestaţi ulterior de către autorităţile judiciare franceze”, precizează DIICOT.
Cei 16 care vor răspunde în faţa judecătorilor pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave şi constituire de grup infracţional organizat sunt: Danci Laurian Dumitru, Steţco Vasile, Mihali Nicoară, Timiş Dumitru, Timiş Ion, Munc