Cei cinci mineri care au murit, sambata, in urma exploziei de la mina Uricani, sunt ultimele victime dintr-o lunga serie de ortaci care au pierit in subteran sau au suferit rani grave, dupa 1990. Seful CNH, Constantin Jujan, anunta, la inceputul acestui an, ca in minele din subordinea Companiei Nationale a Huilei din Petrosani nu s-a inregistrat, in 2010, niciun accident mortal in subteran, situatia fiind singulara in ultimul secol.
"Eu spun ca e prima data in istoria de 150 de ani a CNH cand compania nu are niciun accident de munca mortal in subteran. Acest lucru este meritul lor (al angajatilor - n.r.), ca ei nu s-au accidentat, nu noi. Noi (sefii - n.r.) doar am asigurat cadrul. Situatia inregistrata in 2010 indica, spun eu, ca oamenii si-au respectat atat propriile persoane, cat si locul de munca", declara Constantin Jujan.
Dupa 1990, statisticile indicau faptul ca din numarul total al accidentelor de munca pe economie, 32,6% s-au inregistrat numai in industria extractiva, numarul total al salariatilor din acest sector reprezentind atunci doar 3,3% din totalul salariatilor pe economie. In sectorul minier Valea Jiului se inregistrasera aproape 60% din totalul accidentelor din industria extractiva, in conditiile in care doar 19,5% din totalul salariatilor din minerit lucrau in Valea Jiului.
Iata o sinteza a accidentelor miniere produse in tara nostra dupa 1990, realizata de agentia Mediafax:
Pe 27 iulie 1995, doi mineri si-au pierdut viata si 14 au fost grav intoxicati din cauza unei acumulari de gaz in mina de la Lesu Ursului.La sfarsitul lui august 1995, trei mineri de la Berbesti si-au pierdut viata intr-un accident in subteran.La inceputul lui octombrie 1995, la Vulcan, un miner a murit si alti doi au fost grav raniti in timp ce incercau sa cupleze un motor la instalatia electrica.Pe 19 martie 1996, la mina Barbateni