Primele mărturii ale jurnaliştilor persecutaţi sau agresaţi în timpul revoltei care continuă în Egipt încep să iasă la lumină. Doi reporteri ai New York Times, reţinuţi temporar de autorităţile de la Cairo, au povestit despre metodele folosite de poliţia secretă a regimului Mubarak.
Jurnaliştii povestesc că au fost legaţi la ochi şi duşi într-o cameră goală, unde au petrecut noaptea în frig şi fără niciun fel de asistenţă.
"Strigătele din cauza torturii celor aflati in camerele alaturate te împiedicau să gândeşti", adaugă jurnaliştii americani, care precizeaza că ei nu au fost agresaţi fizic şi au fost eliberaţi ulterior.
Zecile de atacuri împotriva jurnaliştilor s-au concretizat vineri dramatic în Egipt. Un ziarist local, împuşcat in urma cu cateva zile de un lunetist, a decedat din cauza rănilor.
Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, a numărat până acum cel puţin 100 de atacuri directe împotriva jurnaliştilor sau birourilor de presă in timpul manifestatiilor violente din Egipt.
Reacţii internaţionale
Abuzurile comise în ultimele zile împotriva jurnaliştilor străini care relatează despre revolta fără precedent împotriva preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, au generat numeroase critici din partea organizaţiilor neguvernamentale sau ale asociaţiilor jurnaliştilor.
Societatea interamericană de presă (SIP) le-a cerut, vineri, autorităţilor egiptene să respecte tratatele internaţionale cu privire la protecţia activităţii jurnaliştilor, după actele de violenţă comise împotriva acestora.
La rândul lor, militanţii din cadrul organizaţiei Reporters sans Frontieres (RSF) au manifestat vineri în faţa ambasadei Egiptului la Paris, strigând "Aici se ucide informaţia!", pentru a protesta faţă de violenţele comise împotriva jurnaliştilor străini în Egipt.
Vineri seara, RSF a publicat "o