Circa 40% din români sunt hipertensivi şi doar 18% din ei sunt trataţi corect. Medicaţia, dieta, mişcarea, renunţarea la fumat şi la alcool sunt esenţiale pentru a preveni complicaţiile hipertensiunii arteriale.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel global, tensiunea arterială crescută reprezintă una dintre cele mai importante cauze de mortalitate cardiovasculară. Această problemă afectează în prezent aproximativ un miliard de persoane din întreaga lume şi se preconizează că, în 15 ani, incidenţa bolii va creşte cu 50%. „Accidentele vasculare cerebrale reprezintă principala cauză de deces la noi în ţară. Iar o contribuţie majoră în acest sens o are proporţia mare de pacienţi cu hipertensiune arterială care nu urmează un tratament sau care sunt trataţi insuficient", spune prof. dr. Doina Dimulescu, medic primar cardiolog la Spitalul „Elias" din Bucureşti. Principalii factori care duc la hipertensiune arterială sunt moştenirea genetică, dieta dezechilibrată, obezitatea, sedentarismul, abuzul de alcool şi de cafea, fumatul şi stresul.
Dietă bogată în potasiu
Hipertensiunea arterială este adesea asociată cu excesul de sare şi cu un consum redus de alimente bogate în potasiu. Astfel, persoanele a căror tensiune arterială se încadrează în limite normale (maximum 140/90 mmHg) este bine să consume până la 3 grame de potasiu zilnic, hipertensivii trebuie să suplimenteze aportul de potasiu până la 5 g pe zi, spun specialiştii. „Dieta persoanelor cu tensiunea arterială crescută este bine să includă banane, portocale, roşii, pepene galben, sfeclă roşie, cartofi, ciuperci şi curmale, care sunt surse naturale de potasiu. De asemenea, alimentaţia acestora trebuie să conţină şi cereale integrale, tărâţe de grâu, spanac, soia, verdeţuri, migdale dulci, peşte, ulei de măsline şi produse lactate degresate", spune medicul de familie Ruxandra Const