Atleţii de la greutate, ciocan, disc şi suliţă se pregătesc în salina Unirea din Slănic Prahova, la o adâncime de 208 metri. Aerul sărat are proprietăţile celui de mare altitudine, iar temperatura de 12 grade Celsius favorizează antrenamentele pe timp de iarnă . Campioana olimpică Maricica Puică a fost prima atletă care a alergat în salina de acolo, acum trei decenii. Apoi au coborât şi aruncătorii, iar de atunci vin an de an.
VEZI GALERIE FOTO
Văzută din exterior, intrarea în Salina Unirea din Slănic Prahova nu dezvăluie celor care o vizitează pentru întâia oară nimic din ceea ce se află în adâncuri. Doar un turn din structură metalică, cu alura unei mici sonde, aflat la poalele unui deal, îţi atrage imediat privirea. Mai cu seamă că intrarea este mascată acum de panouri şi o prelată - în această perioadă, salina este deschisă publicului doar sâmbăta şi duminica, la ea efectuându-se lucrări de revizie şi modernizare. Însoţiţi de un membru al personalului, coborâm cu liftul până în sala Unirea. Deplasarea e destul de lină, cu doi-trei metri pe secundă, însă, din când în când, cuşca metalică în care încap zece persoane adulte se mai atinge de puţ, trepidând uşor, însă de-ajuns să le dea emoţii celor care suferă de claustrofobie. Ajunşi în salină, suntem aşteptaţi la ieşirea din lift de „federalul" Albert Mehes, cel care se ocupă de pregătirea aruncătorilor alături de metodistul Dan Serafim şi alţi şase antrenori.
Pereţii galeriei au 54 de metri în înălţime
Ne aflăm la 208 metri sub pământ, iar decorul pare desprins de pe o altă planetă. Alcătuită din 14 camere, mina Unirea are o înălţime de 54 de metri, fiind cea mai mare din Europa. Fiecare incintă are un profil trapezoidal, cu o deschidere de 32 de metri în baza ei, respectiv de 10 metri în tavan. „Atunci când am venit prima oară aici, am crezut că visez. Nu-mi venea să cred că aceşti pereţ