Solidaritatea întregii Europe şi o poziţie activă a Uniunii Europe vor permite strunirea politicii inconsecvente pe care o desfăşoară monopolul rus Gazprom faţă de Lituania, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul summitului UE, premierul lituanian Andrius Kubilius.
În următorii 10 ani, UE intenţionează să cheltuiască 1 trilion de euro pentru crearea unei noi infrastructuri energetice europene. În opinia experţilor, europenii nu vor putea scăpa în viitorul apropiat de dependenţa faţă de gazul rusesc, chiar dacă Gazprom îşi va mai restrânge poziţiile pe piaţa europeană, atât în ceea ce priveşte volumul, cât şi preţul livrărilor.
Premierul lituanian este convins că o piaţă energetică integrată, liberală şi securizată poate fi asigurată în Europa doar printr-o poziţie activă a tuturor ţărilor din UE, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
'Solidaritatea europeană trebuie să fie nu o reacţie pasivă, ci o politică activă, mai ales atunci când ai de-a face cu asemenea monopoluri precum Gazprom, care în cele din urmă va trebui să se supună condiţiilor concurenţiale de pe piaţă', a spus Kubilius.
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, nu este o întâmplare că tocmai Vilniusul a devenit iniţiatorul acestor cereri faţă de Gazprom. Această ţară se consideră astăzi cea mai puternic afectată de condiţiile livrărilor ruseşti. Ministerul Energeticii al Lituaniei înaintase la 25 ianuarie o plângere către Comisia Europeană, devenită bază pentru demararea unei anchete privind 'modul în care Gazprom abuzează de poziţia sa dominantă pe piaţă'. În opinia Ministerului lituanian, informaţia apărută în decembrie 2010, privind preţuri mai favorabile stabilite de Gazprom pentru Letonia şi Estonia, constituie o 'pedeapsă' la adresa Lituaniei, ca urmare a iniţiativei sale în vederea liberalizării pieţei gazului.
În timpul su