Criza sistemului judiciar se datorează, în mare măsură, lipsei de personal: 10 judecători au plecat în ultimii ani. Cel care a spart gheaţa a fost ex-judecătorul Florin Niţă. Stagiarii optează pentru alte instanţe, unde se pot realiza profesional.
În 2010, 18 judecători brăileni au avut de luptat cu un munte de dosare. Arşi la salarii în a doua decadă a anului 2010, judecătorii se luptă din greu să facă faţă miilor de dosare civile, penale şi comerciale aflate pe rol.
Blamaţi când de executiv, când de justiţiabili, magistraţii trebuie să lupte cu hăţişul legislativ, dar şi cu controalele, reforma din Justiţie şi volumul uriaş de muncă.
Şi sunt siliţi să facă performanţe în condiţiile în care statul nu le asigură nici măcar toner pentru imprimantă, iar 70% din timpul de lucru îl alocă redactării hotărârilor judecătoreşti.
Inutil să mai spună că lucrează, cot la cot cu grefierii, şi în weekend.
Premiera, la Brăila
Primul care a spus lucrurilor pe nume şi a părăsit, definitiv, anul trecut, magistratura, a fost chiar vicepreşedintele Judecătoriei Brăila, Florin Niţă.
"Degeaba încearcă un profesor sau un pensionar să-şi câştige anumite drepturi în instanţă din partea unui judecător ce-şi respectă jurământul, atât timp cât reprezentanţii puterilor executivă şi legislativă au puterea de a emite legi sau ordonanţe ce practic înlătură de la aplicare aceste drepturi sau le întârzie, le eşalonează atât de mult încât cetăţeanul să nu mai fie, practic, interesat de aceste drepturi sau macăr să nu mai aibă nicio bucurie atunci când le dobândeşte", preciza Florin Niţă, magistratul demisionar. El a ales mediul privat.
Niţă îl cita, cu acest prilej, pe Tudor Valdimirescu: "Statul este poporul, iar nu tagma jefuitorilor".
Efect de bumerang
Colegii săi au rămas, însă, pe baricade.
„În medie, 18 judecători şi-au