„Este cunoscut faptul că de evaluarea tehnică privind România este pozitivă. Deci, eu nu cred că acest caz ar face o diferenţă materială. Cu toate acestea, este o dezvoltare foarte binevenită, într-adevăr”, a declarat pentru „Adevărul Europa” europarlamentarul Simon Busuttil, membru în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), referindu-se la arestările de la Vama Siret.
Simon Busuttil (din grupul PPE, reprezentând Malta) este responsabil în cadrul Comisiei LIBE pentru relaţia cu FRONTEX, organismul tehnic al Uniunii Europene care se ocupă de securizarea frontierelor.
Citeşte şi: Europarlamentar german: România mai are probleme tehnice. Sperăm că va intra în Schengen la începutul anului viitor
Arestările de la Vama Siret, o dată cu un raport tehnic „în general bun", sunt privite de oficiali ai Parlamentului European ca fiind două semne că România este, în mare, pregătită să devină membră a spaţiului Schengen. Dar nu vor face diferenţa, votul fiind unul politic. Există însă şi voci care spun că arestările demonstrează "corupţia" - un impediment în calea aderării României la Schengen.
„Confirmarea" corupţiei
„Vama Siret este un punct de graniţă foarte important în Europa de Est şi dacă nivelul de corupţie este atât de înalt încât să fie nevoie de 64 de arestări şi o astfel de situaţie s-a perpetuat ani la rând înainte să fie descoperită, atunci nu ar trebui să fie nimeni surprins dacă nu sunt adeptul României în spaţiul Schengen," a spus, pentru „Adevărul Europa" europarlamentarul Daniel van der Stoep, membru al comisiei LIBE, neafiliat la niciun partid politic din Parlamentul European.
Votul europarlamentarului olandez şi al colegilor săi va fi unul negativ, susţine acesta. „Până la urmă, aceasta este o decizie care va trebui luată de consiliul de miniştri, însă eu şi colegii mei din