Investitorii în proiecte de producere a energiei din surse regenerabile vor putea opta fie pentru accesarea de fonduri europene, fie pentru primirea mai multor certificate verzi în baza noii legislaţii din domeniu, au declarat astăzi reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).
În urma ultimei prenotificări trimise Comisiei Europene de România pentru a primi avizul necesar aplicării Legii 220, Executivul comunitar a cerut Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) să se angajeze în implementarea unor măsuri care să evite supracompensarea producătorilor de energie regenerabilă.
Una dintre aceste măsuri se referă la cumularea schemei de certificate verzi cu alte tipuri de ajutoare pentru investiţii, la acest capitol fiind inclusă accesarea de fonduri europene.
„Astfel că cei care au accesat fonduri europene pentru astfel de proiecte vor primi în continuare un certificat verde pentru fiecare MWh de energie regenerabilă. După ce se va aplica noua schemă de sprijin (care oferă mai multe certificate - n.r.), investitorii pot opta fie pentru fonduri europene şi un certificat verde, fie pentru numărul de certificate verzi în funcţie de tehnologie prevăzut în noua lege", a explicat Dana Duică, directorul executiv al RWEA.
Până acum, 14 investitori au semnat deja contracte pentru accesarea de fonduri europene pentru producere de energie regenerabilă, din cele peste 400 de proiecte depuse.
Această măsură va lovi în special micii dezvoltatori, pentru că poate fi accesată din fonduri UE doar o sumă de până la 20 de milioane de euro. „Aici intră proiecte eoliene de până la 40 de MW", a mai spus Duică.
Citiţi şi Vrem investitori, dar nu avem o strategie energetică.
Toată schema de sprijin s-ar putea modifica din 2017
A doua cerinţă a Comisiei Europene a fost monitorizarea pieţei până în 2016 de către o instituţie