Cardiacii din Moldova care au nevoie de intervenţie chirurgicală sunt nevoiţi să aştepte şi câte un an pentru a ajunge pe masa de operaţie. Lipsa aparaturii şi a sălilor de reanimare îi ţin pe „eroii" în halate albe cu mâinile legate. Ei pot opera zilnic doar a cincea parte din numărul bolnavilor.
Centrul de Chirurgie a Inimii de la Spitalul Republican din Chişinău, unicul de acest tip din ţară, este singura speranţă de viaţă pentru mii de cardiaci. Prea multele solicitări din partea pacienţilor sunt „tratate" însă, de cele mai multe ori, cu o simplă înscriere pe caietul de aşteptare.
Din cei peste 3.000 de pacienţi care au nevoie anual de operaţii pe cord, doar 600 au şansa să ajungă pe masa chirurgicală. Restul bolnavilor sunt trimişi acasă pentru că sălile de reanimare, obligatorii pentru recuperarea bolnavilor în primele zile după intervenţie, sunt mult prea puţine.
Grupaj foto:Tudor Iovu/ Medicul Gheorghe Manolache ţine în mâini catalogul cu programările pacienţilor
„Putem opera cel mult trei pacienţi într-o zi, doi adulţi şi un copil. De regulă luăm bolnavii în ordinea listei de aşteptare, însă sunt zile când vin cazuri de urgenţă, care au prioritate", spune doctorul Gheorghe Manolache, şeful Secţiei de chirurgie a viciilor cardiace dobândite.
Acesta mai spune că unii pacienţi sunt nevoiţi să stea şi până la un an pe lista de programare a operaţiilor. Deşi nu sunt considerate cazuri extreme, nici măcar un doctor nu le poate garanta viaţa acestor oameni.
„Pacienţii cu un viciu cardiac care au răbdat zece ani, pot să mai rabde încă vreo câteva luni", spune medicul Manolache.
PREA PUŢINE DOTĂRI
Dinu Nistreanu, un micuţ de trei ani, este unul dintre miile de bolnavi de inimă care ajung la Republican. Aşa cum i s-a explicat mamei, băieţelul avea două găuri în inimă, lucru care-i punea viaţa-n pericol.
Dup