O asociaţie de proprietari are drept scop, potrivit art. 4, alin.1 din Legea nr. 230/2007 "Privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari", administrarea şi gestionarea proprietăţii comune care, pe lângă drepturi, impune şi obligaţii pentru toţi proprietarii.
În ceea ce priveşte persoanele care desfăşoară activităţi ocazionale sau care sunt angajate permanent în cadrul unei asociaţii de proprietari apar frecvent întrebări referitoare la obligaţiile fiscale. Pentru exemplificare vom lua un caz general. La o asociaţie de proprietari sunt angajaţi cu contract de convenţie civilă cu timp parţial de lucru - 2ore/zi un preşedinte şi un administrator; o femeie de serviciu, care nu mai lucrează în altă parte; un cenzor şi ocazional 2-3 ore pe lună - un electrician pensionar.
Într-o astfel se situaţie apar o serie de întreabări cum ar fi: Care sunt reţinerile care se fac pe stat pentru fiecare tip de caz? Care sunt obligaţiile angajatorului, în cazul de faţă al asociaţiei, dacă acestea există sau nu? Ce alte obligaţii mai are vizavi de statele întocmite?
Potrivit LG 230/2007 "Privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari" , Capitolul 5, art 35: "(1) Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplică în mod corespunzător prevederile art. 21 alin. (2) şi ale art. 22. (2) Persoanele fizice pot fi angajate prin încheierea unui cont