Zeci de studenţi din diferite ţări sunt cazaţi în Centrul de Schimburi Internaţionale „Gaudeamus“ al Universităţii „Al. I Cuza“ din Iaşi. Tinerii au venit cu burse să înveţe în România, ţară pe care au ales-o pentru că li s-a părut avantajoasă din punct de vedere financiar, dar şi pentru ospitalitatea oamenilor.
În fiecare semestru, câte 80 de studenţi din străinătate veniţi cu burse la Universitatea „Al. I. Cuza" Iaşi sunt cazaţi în căminul „Gaudeamus". Nuno Barata, Feliciano Santoro şi Anete Taunina sunt veniţi din ţări unde imaginea României nu este una tocmai bună, respectiv Portugalia, Italia şi Letonia, dar au învăţat să trăiască şi chiar să simtă româneşte.
Tinerii spun că au prins gust pentru felul de a fi al românilor, pitorescul ţării, dar şi mâncărurile tradiţionale de la noi. Au însă şi momente când familia, prietenii şi limba le lipsesc enorm.
Este cazul studentei Anete Taunina (21 de ani) venită cu bursă din Letonia pentru a urma cursurile Facultăţii de Filosofie la Iaşi. Tânăra este „ieşeancă" din septembrie.
S-a acomodat uşor cu noul ritm de viaţă şi cu oamenii. „Îmi place România, îmi plac oamenii şi muntele din Transilvania. În Letonia există tot felul de stereotipuri cu privire la România, cum că ar fi un popor şi o ţară sărace. Nu-i deloc adevărat. Aveţi o ţară bogată, cu multe peisaje frumoase. Nu vreau să plec acasă! Oamenii sunt foarte de treabă, prietenoşi faţă de cei din Letonia, care sunt reci şi care nu vorbesc cu străinii", spune Anete.
Cu toate acestea, tânăra simte dorul de casă. Ca să‑l mai aline, şi‑a lipit pe dulap poza cu fratele său, iar pe perete, mai multe felicitări primite de la prietenii din Letonia. La cap doarme cu un totem adus din ţara natală pentru a o feri de coşmaruri. „Este un aşa-zis «prinzător de vise», adică are rolul de a te păzi de vise rele. De când sunt în Iaşi recuno