Listarea Fondului Proprietatea (FP) pe o piaţă străină naşte primele divergenţe între conducerea Bursei de la Bucureşti, care nu doreşte această operaţiune, şi grupul american Franklin Templeton care vrea să ducă Fondul la Londra, Varşovia sau Viena dând asigurări că piaţa românească nu va pierde din lichiditate.
De la câştigarea mandatului de administrator, în vara anului 2009, Franklin Templeton şi-a făcut publice planurile de a lista Fondul Proprietatea pe o bursă străină, după ce va avea loc listarea la Bucureşti, motivând prin necesitatea de a oferi lichiditate suplimentară acţiunilor.
Printre Bursele anunţate drept posibilă destinaţie pentru o listare duală a fost cea de la Londra la început, pentru ca mai apoi administratorii să vorbească depre Varşovia, Viena sau chiar Hong Kong. Cum Fondul s-a listat la Bucureşti pe 25 ianuarie, discuţiile despre cea de-a doua listare au revenit în atenţia publică.
"Din punctul meu de vedere, nu vreau să se întâmple o altă listare a fondului, iar pentru asta am insistat să se introducă mecanismele internaţionale de tranzacţionare. Chiar dacă s-ar întâmpla, statisticile arată însă că în cazul unui listări duale, lichiditatea cea mai ridicată rămâne pe piaţa de origine", a declarat Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti în cadrul unui seminar organizat de firma de brokeraj Intercapital Invest în colaborare cu Franklin Templeton Investment despre listarea FP la BVB.
Din 25 ianuarie, Bursa a introdus tranzacţionarea prin conturile globale pentru acţiunile FP, împrumutul de acţiuni şi operaţiunile de tip "short-selling" pentru acţiunile FP, mecanisme pe care operatorul bursier vrea să le extindă la toţi emitenţii români în decursul acestei primăveri.
Listarea Fondului Proprietatea a generat în două săptămâni tranzacţii de 662 mil. lei (155 mil. euro), adică mai mult