Încrederea directorilor generali (CEO) din întreaga lume a revenit la nivelurile de dinainte de criză pe măsură ce temerile privind recesiunea globală s-au diminuat, potrivit rezultatelor sondajului PricewaterhouseCoopers (PwC).
Încrederea în creştere din rândul directorilor generali s-a reflectat inclusiv în ceea ce priveşte politica de personal a companiilor, arată cea de-a XIV-a ediţie a studiului Global CEO Survey, rea¬lizat pe 1.201 de CEO din întreaga lume. Astfel, mai mult de jumătate dintre respondenţi au declarat că se aşteaptă să creeze noi locuri de muncă în următoarele 12 luni, în creştere faţă de anul anterior, când 39% dintre directorii generali declarau acelaşi lucru.
„Directorii generali au depăşit mentalitatea de bunker (adăpost, buncăr - n.r.) din perioada de vârf a recesiunii, când cuvântul de ordine era supravieţuirea. În prezent, aceştia văd noi oportunităţi de creştere, chiar şi pe termen scurt, şi sunt determinaţi să profite de pe urma îmbunătăţirii climatului economic global şi a cererii sporite", a precizat Vasile Iuga, country managing partner al PwC România.
Forţa de muncă slab calificată
Directorii generali din Europa Centrală, regiunea Asia-Pacific şi Africa s-au dovedit deosebit de ambiţioşi în ceea ce priveşte planurile de angajări. Doar unu din şase CEO au indicat faptul că se aşteaptă la reducerea personalului în anul acesta.
De asemenea, 56% dintre respondenţi au menţionat lipsa forţei de muncă înalt calificată drept ameninţare pentru afaceri. Această problemă a personalului calificat este o preocupare majoră mai ales în regiunea Asia-Pacific, Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa. În consecinţă, aproape jumătate dintre directorii generali au declarat că prioritatea guvernelor din întreaga lume ar trebui să fie asigurarea unei forţe de muncă înalt calificată (47%), cât şi îmbunătăţirea i