Modul în care poliţiştii de frontieră de la PTF Siret au acţionat crează convingerea instanței că se impune arestarea lor preventivă, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, cu privire la arestarea a 15 poliţişti de frontieră implicaţi în acest caz. Recursul formulat de cei 15 la măsura arestării preventive se va judeca mâine dimineață. Sursa: Monitorul de Suceava
„Modul şi mijloacele în care se reţine că inculpaţii ar fi săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi, gradul ridicat de pericol social concret al acestora sunt elemente de natură a crea convingerea instanţei că se impune luarea faţă de aceştia a măsurii arestării preventive", se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti (CAB), prin care 15 poliţişti de frontieră au fost arestaţi preventiv.
Totodată, judecătorul care a pronunţat decizia susţine, în motivarea citată, că deşi libertatea individuală trebuie protejată, „acest lucru nu trebuie să stânjenească eforturile autorităţilor în administrarea probelor şi în desfăşurarea procesului penal”. „Nu trebuie neglijată împrejurarea că apărarea eficientă a valorilor constituţionale presupune - în unele cazuri – şi condiţii riguros apreciate, restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, în cazurile şi condiţiile limitativ determinate de lege, un astfel de caz fiind şi cel al arestării preventive”, notează instanţa.
Mai mult, magistratul arată că, în speţă, pericolul social potenţial se apreciază şi în raport cu reacţia opiniei publice, „rezonanţa faptelor de care sunt învinuiţi inculpaţii, comportamentul inculpaţilor, ţinându-se seama de funcţiile pe care aceştia le ocupau la momentul respectiv”.
De asemenea, în raport de natura şi gravitatea infracţiunilor pentru care sunt cercetaţi cei 15 poliţişti de frontieră, de împrejurările în care se reţine că acestea ar fi fost comise, Curtea a constatat că lă