Brutar, cojocar, lăcătuş sau sculer matriţer. Sunt doar câteva din meseriile edililor localităţilor din judeţul Sibiu. La Jina acolo unde de ani buni localnicii aleg oameni gospodari, primarul e fost brutar şi viceprimarul fost cojocar. Au lăsat pasiunea sau moştenirea din familie şi au decis să facă administraţie locală.
CITIŢI ŞI:
Primarii sibieni protestează împotriva desfiinţării spitalelor
Iancu Beschiu a lucrat ca brutar în Jina aproape 20 de ani. Părinţii aveau o brutărie aşa că a crescut printre vasele cu aluat şi a mâncat mereu pâine caldă. Îşi aminteşte cu nostalgie de pâinea neagră din acea vreme. „Pe atunci pâinea neagră era de bază, aşa cum este acum cea albă. Din păcate făina ajunsese să fie tot mai rea. După 1980 cu greu puteai să mănânci pâinea aceea neagră. Din 2000 a înlocuit munca din brutărie cu cea de edil al comunei. „Nu se făcuse mai nimic în comună până atunci şi mai multă lume a venit la mine să candidez. Am candidat şi sunt acum la al treilea mandate. Am lăsat brutăria pe mâinile fraţilor mei. Mai merg din când în când acolo“, spune primarul.
Vicele e cojocar
La fel ca şi el, viceprimarul localităţii a lucrat ani de zile, cot la cot cu tatăl lui ca şi cojocar. „Îmi amintesc cum lucram ore în şir, erau nopţi în care dormeam numai două ore, pentru că aveam multe comenzi. Tatăl meu croia şi mie îmi dădea să cos. Era moda alendeloanelor. Toată şumea vroia să aibă unul nou înainte de sărbători şi era o perioadă extrem de aglomerat“, spune viceprimarul de acum, Gheorghe Cunţan.
Dar şi el, ca şi primarul, a preluat frâiele comunei din 2000 încoace. Spune că oricum meseria de cojocar nu mai era profitabilă şi ar fi trebuit oricum să se reprofileze. De atunci face echipă bună cu primarul. „Şi eu am mâncat pâine de la brutăria primarului şi are şi el, cel puţin la naftalină un alendelon“, mai spune Cunţan