Trăiesc în colibe de lut înguste, împreună cu animalele, şi privesc indiferenţi la ce are omul alb. Sunt membrii unui trib vechi de secole, întins de la sud de Nairobi şi până după graniţa cu Tanzania. Membrii tribului masai aleg un stil de viaţă inimaginabil din convingere, nu constrânşi. Şi sunt fericiţi.
Primul pas pe pământ african este o garanţie că vei trăi o experienţă unică. „Cine ajunge aici, nu-şi va mai putea scoate niciodată Africa din suflet", asigură David, un kenyan din tribul Kikuyu, mutat la Nairobi în urmă cu 30 de ani. Nu-l crezi. Nairobi pare un oraş ca toate celelalte. Cu drumuri bune, trafic, cam puţin iluminat noaptea, cu case mai mari şi mai mici. Nimic neobişnuit. Oamenii trec pe lângă tine în ritmul lor, doar tu, turist european, inconfundabil, priveşti uimit la spectacolul ce ţi se desfăşoară în faţa ochilor.
Capitala este însă doar o părere. Un oraş în dezvoltare, o frântură dintr-o ţară, dintr-o cultură pe care o cunoşti abia atunci când începi să-i baţi drumurile bătătorite. La 250 de kilometri distanţă de Nairobi cel cosmopolit, rezervaţia Masai Mara te învăluie într-o lume ale cărei mistere sunt imposibil de dezlegat în totalitate.
Şoselele line, construite de prizonierii italieni la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial sunt înlocuite de drumuri acoperite de un praf roşiatic. De jur împrejur, cât poţi cuprinde cu privirea, o câmpie întinsă, spartă din loc în loc de câte un copac acacia sau de o turmă de gazele. Pustiul te înghite, iar când, în sfârşit, la orizont apar câteva colibe, te bucuri naiv că ai reajuns în civilizaţie.
Războinicii roşii
Îmbrăcaţi în shuka, tradiţionala pânză roşie, simbol al puterii, bărbaţii masai, pe vremuri războinici de temut, răsar pe marginea drumului. Îşi păzesc vitele sau caprele dându-ţi impresia că pentru ei nu există mâine. Stau în praful de savană