Motivele ţin atât de capacitatea financiară a acestora, cât şi de capacitatea de gestionare a daunelor
Constantinescu (UNSAR): Gradul de reasigurare pe segmentul proprietăţi este foarte redus
"Aceştia au reţinut pe cont propriu mult mai multe răspunderi decât le permite puterea financiară''
Cele mai multe companii de asigurări din România nu au în prezent capacitatea financiară să acopere răspunderile asumate în cazul în care s-ar confrunta cu o catastrofă precum cutremurul din anul 1977, datorită lipsei programelor de reasigurare, a declarat vineri Cristian Constantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Asiguratorilor din România (UNSAR), în cadrul unui seminar la Sinaia. O altă problemă ar fi lipsa unor sisteme IT de backup pentru recuperarea datelor în cazul unui cutremur, sisteme pe care puţine companii şi le permit. "Dacă vă uitaţi pe rapoartele anuale veţi observa că gradul de reasigurare pe segmentul property (proprietăţi - n.r.) este foarte redus. Mulţi asigurători nu cedează dintr-un motiv foarte simplu: costă. Financiar, totul este strict legat de reasigurare şi din punctul meu de vedere pentru majoritatea companiilor de asigurări răspunsul ar fi nu. (...) Au reţinut pe cont propriu mult mai multe răspunderi decât le permite puterea financiară, în loc să le reasigure", a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Cristian Constantinescu.
Mai mult, acesta a explicat că societăţile de asigurare speră ca riscurile pe care le acoperă prin poliţele vândute să nu se producă şi să rămână în buzunar cu banii pe care i-ar fi cheltuit pe reasigurare.
În ceea ce priveşte lichidarea daunelor, Constantinescu a amintit că după cutremurul din '77 un inspector putea finaliza două-trei dosare de daună pe zi, ceea ce înseamnă că asigurătorii ar avea nevoie de un număr foarte m