Săptămâna trecută, puneam întrebările de mai jos şi promiteam răspunsuri tuturor celor care ar fi comentat raţional pe internet. Iată acum răspunsurile.
Întrebare. De o lună se dezbate problema pensiilor militare şi a pensiilor speciale. Unii pro şi alţii contra. Comentatorii comentează, oamenii se uită la televizor şi citesc ziarele. România avea o situaţie specială în Europa în ceea ce priveşte încrederea în instituţii. Aproape douăzeci de ani ordinea de încredere a fost Biserica (peste 90%), Armata (peste 90%) Mass-media (peste 70%). Comparaţi cu Marea Britanie: Biserica (10%), Armata (40%), Mass-media (10%). Sau cu Italia, unde cifrele pentru Biserică sunt puţin – nu mult – mai
ridicate decât în Marea Britanie.
Ce credeţi că s-a întâmplat cu încrederea neştirbită a românilor în Armată? Şi în Biserică?
Răspuns. În luna ianua-rie 2011 am înregistrat cea mai mare scădere a încrederii românilor în Biserică, Armată şi Mass-media, de când au început aceste măsurători sistematice (1992). Ordinea este în continuare aceeaşi, dar valorile sunt mult mai mici. Biserica, Armata, Mass-media, trei mari câştigători ai Revoluţiei din 1989, au motive serioase de îngrijorare. Cauza acestei scăderi este plusul de informaţie pe care publicul românesc l-a dobândit în timpul dezbaterilor de presă aprinse privind pensiile şi salarizarea militarilor şi clericilor. Ambele structuri au reuşit perfect ca – vreme de două decenii – să nu lase să se scurgă prea multă informaţie despre mecanismele lor interne. Scăderea încrederii în Mass-media este însă o pierdere enormă pentru români. Nu ştim cauzele. Mass-media au fost singurul grup instituţional (privat, în cea mai mare parte) care a investigat, a informat şi a comunicat multe aspecte ceţoase ale societăţii româneşti. O mare problemă pentru adevăraţii jurnalişti din România.
Întrebare. S-a anunţat mare