Cu invenţia sa, Valentin Boantă demonstrează cât de uşor pot fi protejate datele personale de pe cardurile bancare
Viaţa lui Valentin Boantă (31 de ani) ar putea concura cu un scenariu de film nominalizat la Oscar. Pasul de la agonie la extaz este mai degrabă o alunecare dură, pigmentată cu trăiri intense, în care personajul principal este smuls din tabăra „băieţilor răi" şi aşezat până la urmă pe banca celor „buni". Dar povestea nu are happy-ending, pentru că Boantă nu este pregătit, încă, să salveze lumea.
Deocamdată, lucrează la o invenţie care ar putea schimba lumea bancară, prin câştigarea încrederii depline în securitatea datelor personale. În incubatorul de invenţii al omului de afaceri Mircea Tudor (locul 100 în „Forbes 500 Miliardari 2010", cu o avere estimată la 50 de milioane de euro), fostul hacker Valentin Boantă lucrează la un sistem de protecţie a bancomatelor împotriva furtului de date bancare.
Anual, aproape 500 de milioane de euro sunt furaţi din bancomatele Europei, arată cercetările agenţiei Uniunii Europene, The European Network and Information Security Agency (ENISA). Serviciul Secret American (US Secret Service) evaluează fraudarea anuală a ATM-urilor în SUA la un miliard de dolari. Robinetul acestor sute de milioane de euro şi dolari care se scurg din arterele sistemului bancar (ATM-uri şi carduri) poate fi închis. Dar sunt măsuri suficiente doar implementarea cipului integrat în cardurile bancare şi o protecţie externă la fanta de admisie a bancomatului? Cu agilitatea unui prestidigitator, Valentin Boantă jonglează cu cele câteva carduri pe care i le-am pus la dispoziţie în timpul interviului drept material didactic. El nu are card. Şi nici nu intenţionează să folosească vreunul în viitorul apropiat.
„Nu am încredere", explică el, scurt. Ştie foarte bine despre ce vorbeşte. Cunoaşte totul despre skimmere (dispozitive car